مهمترین نکات در مورد طول عمر پاوربانک

301
0
طول عمر پاوربانک

شاید تا کنون توجه نداشته‌اید که «پاوربانک» (Powerbank) هم مانند هر وسیله‌ی می‌تواند دچار خستگی، افت عملکرد و حتی از کار افتادن شود اما این یک واقعیت است که باید به آن توجه کرد. در این پست به بررسی مهمترین نکات در مورد طول عمر پاوربانک می پردازیم.

مهمترین نکات در مورد طول عمر پاوربانک

طول عمر پاوربانک می‌تواند تحت تأثیر عوامل مختلفی مانند کیفیت ساخت و شرایط محیطی قرار بگیرد و مثل هر وسیله‌ی دیگری به میزان زیادی به نحوه‌ی استفاده و نگهداری پاوربانک بستگی دارد.

کیفیت ساخت

پاوربانک‌های با کیفیت ساخت بالا از برندهای معتبر، به دلیل استفاده از مواد و قطعات بهتر، معمولا طول عمر بیشتری دارند. استفاده از مواد بهتر، باعث می‌شود که پاوربانک در برابر آسیب‌های فیزیکی و حرارتی مقاوم‌تر باشد. همچنین، پاوربانک‌های با کیفیت ساخت بالاتر، از باتری‌های باکیفیت‌تری بهره می‌برند که عمر باتری پاوربانک را افزایش می‌دهد.

می‌توان گفت که پاوربانک‌هایی که از برندهای معتبر خریداری شوند، کیفیت ساخت بالاتری دارند. این پاوربانک‌ها معمولا دارای گارانتی هم هستند، بنابراین در صورت ایجاد مشکل، می‌توان تحت گارانتی برای تعمیر یا تعویض آن اقدام کرد.

ظرفیت باتری
شاید در نگاه اول چندان مرتبط به نظر نرسد اما در واقعیت هر چه ظرفیت پاوربانک بالاتر باشد، ماندگاری بیشتری دارد. مهم‌ترین دلیلش این است که پاوربانک‌های با ظرفیت بالاتر، نیاز به شارژ کمتری دارند و هر چه تعداد دفعات شارژ و دشارژ کمتر باشد، عمر باتری پاوربانک بیشتر خواهد بود.

به طور کلی، می‌توان گفت که پاوربانک‌های با ظرفیت ۲۰۰۰۰ میلی‌آمپر ساعت یا بیشتر، عمر بیشتری هم نسبت به پاوربانک‌های با ظرفیت کمتر دارند.

شیوه‌ی استفاده
مانند هر دستگاه دیگری، نحوه‌ی استفاده یک از عوامل مؤثر بر طول عمر پاوربانک است. استفاده‌ی نادرست می‌تواند باعث خرابی زودهنگام آن شود. برای نمونه شارژ کردن کوتاه‌مدت پاوربانک، می‌تواند چرخه‌های شارژ و دشارژ را افزایش داده و باعث آسیب دیدن باتری شود.

علاوه بر این استفاده از آن برای شارژ هم‌زمان چند گجت، گرمای آن را افزایش خواهد داد که به نوبه‌ی خود باعث کاهش طول عمر پاوربانک می‌شود. برای شارژ خود پاوربانک هم باید از کابل استاندارد استفاده شود تا جریان در آن متناسب توزیع و از آسیب رسیدن به آن جلوگیری شود.

دوره‌ی استفاده
فرکانس استفاده یا چرخه‌های شارژ و دشارژ تأثیر زیادی بر طول عمر یک پاوربانک دارند. تعداد چرخه‌های شارژ شدن و خالی شدن که یک پاوربانک می‌تواند تحمل کند، محدود است و معمولا توسط کارخانه‌ی سازنده در مشخصات دستگاه ذکر شده است. هر چه این عدد کمتر باشد یعنی عمر پاوربانک کوتاه‌تر خواهد بود.

به طور کلی، باتری‌های لیتیوم-یونی که امروزه در اکثر پاوربانک‌ها استفاده می‌شوند، می‌توانند بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ چرخه‌ی شارژ و دشارژ را تحمل کنند. بدین ترتیب اگر پاوربانک را هر روز شارژ و از آن استفاده کنید، باید بین ۱.۵ تا ۳ سال دوام بیاورد. هر چند این عدد برای مدل‌ها و برندهای مختلف متفاوت خواهد بود و در صورت نگهداری صحیح می‌تواند بسیار بیشتر هم باشد.

شرایط محیطی
شرایط نگهداری پاوربانک هم بر طول عمر آن تأثیر می‌گذارد. قرار دادن پاوربانک در معرض دمای شدید، رطوبت زیاد یا گرد و غبار می‌تواند آسیب‌های زیادی به آن وارد کند. برخی از پاوربانک‌ها برای کار در شرایط سخت طراحی شده‌اند اما اغلب آن‌ها را نباید در معرض دمای بیش از ۶۰ درجه‌ی سانتی‌گراد یا کمتر از ۰ درجه سانتی‌گراد قرار داد چون باعث آسیب دیدن باتری آن‌ها می‌شود.

آب و رطوبت زیاد هم می‌تواند به خوردگی قطعات داخلی آن منجر شود و بنابراین باید از استفاده از آن در محیط‌های مرطوب مانند اطراف استخر خودداری کرد. علاوه بر این اگر چه پاوربانک‌ها بسیار عایق شده تصور می‌شوند اما سازوکارهایی برای تبادل گرما با هوا دارند و گرد و غبار می‌تواند باعث مسدود شدن منافذ پاوربانک شود و از خنک شدن آن جلوگیری کند.

دیگر عوامل
علاوه بر موارد بیان شده، عوامل واضح دیگری هم می‌توانند بر طول عمر پاوربانک تأثیر بگذارند. برای نمونه استفاده از شارژر نامناسب به باتری پاوربانک آسیب می‌زند و ضربه زدن یا افتادن پاوربانک هم می‌تواند علاوه بر قاب، به قطعات داخلی آن هم آسیب‌های جدی و در برخی موارد خطرناک وارد کند.

افزایش عمر پاوربانک

روشن است که برای افزایش طول عمر یک پاوربانک و داشتن شارژ همراه کافی تا چندین سال، توجه به عوامل مؤثر بر طول عمر پاوربانک و استفاده‌ی درست از آن اهمیت دارد.

توجه به راهنما و لوازم استاندارد
همیشه به نکات نوشته شده توسط سازنده برای استفاده از پاوربانک دقت کنید. هر چند اغلب پاوربانک‌های موجود در بازار به خوبی برای جریان هر کشور بهینه شده‌اند و تا حد زیادی هم در برابر نوسانات برق مقاومند اما ممکن است شرایط نگهداری هر مدل با دیگری متفاوت باشد.

بنابراین مطالعه‌ی نظرات و راهنمایی‌های اختصاصی کاربران و دفترچه راهنما برای خرید و استفاده از هر مدل اهمیت زیادی دارد. برای نمونه در مدل‌های یک برند خاص معمولا نباید از کابل جانبی دیگری که توسط شرکت متفرقه‌ای ساخته شده است، استفاده کنید.
شارژ مناسب
علاوه بر استفاده از لوازم جانبی استاندارد باید به بازه‌های شارژ آن هم توجه داشته باشید و آن را بیش از حد پر یا خالی نکنید. اگر هر روز از پاوربانک استفاده می‌کنید و شب‌ها آن را به شارژ می‌زنید، بهتر است هر چند روز یک بار به آن استراحت بدهید.

از طرفی توجه داشته باشید که هیچ وقت پاوربانک را برای مدت طولانی بدون استفاده رها نکنید. استفاده‌ی منظم به عملکرد مطلوب پاوربانک کمک می‌کند. همچنین از در شارژ نگه داشتن آن، بیش از پر شدن ظرفیتش خودداری کنید. مانند هر باتری لیتیوم-یونی دیگری این کار به دستگاه آسیب می‌رساند.

یکی دیگر از موارد مهمی که باید توجه داشته باشید این است که از پاوربانک هنگام شارژ شدن استفاده نکنید. شاید بیشتر افراد به این موضوع بی‌توجه باشند اما این بدترین کار متداولی است که با پاوربانک خود انجام می‌دهید چون باعث تولید گرمای بیشتر در آن می‌شوید. بدین ترتیب بر باتری فشار زیادی وارد می‌شود و عمر آن کاهش می‌یابد.

شرایط محیطی مناسب
تردیدی نیست که شرایط محیطی اثر زیادی بر عمر پاوربانک دارد. سعی کنید دستگاه همیشه در محیط خشک و خنک باشد تا در حدود دمای اتاق باقی بماند. استفاده از آن برای شارژ هم‌زمان چندین دستگاه، قرار گرفتن در معرض نور آفتاب یا دیگر محیط‌های خیلی گرم و سرد، می‌تواند باعث کاهش کارکرد و دوام آن شود.

قرارگیری پاوربانک در محیط به شدت عایق، مثلا در میان انبوه لوازم موجود در کیف و کوله هم می‌تواند گرمای آن را افزایش دهد، بنابراین باید تا جای ممکن از این موارد پرهیز کرد.

همچنین باید از قرار گرفتن پاوربانک در محیط نمناک و مرطوب مانند اطراف استخر و دریا خودداری کرد. با توجه به اینکه پاوربانک یک گجت کاملا الکترونیکی است، رطوبت نه تنها می‌تواند به آن آسیب برساند بلکه ممکن است باعث خراب شدن دیگر گجت‌های متصل به آن هم بشود.

نیازی به یادآوری نیست که باید از افتادن پاوربانک هم پیشگیری کنید. به دنبال وزن نسبتا زیاد برای دست و روکش به ظاهر مقاوم پاوربانک، احتمال بی‌توجهی و افتادن تصادفی آن وجود دارد که از عمر دستگاه می‌کاهد. حتی گاهی اوقات سقوط از یک زاویه‌ی خاص می تواند آسیب دائمی به پاوربانک وارد کند. بنابراین باید مطمئن شوید که پاور بانک را در محلی ایمن حفظ می‌کنید.

نظم و تمیز کردن
تمیز کردن مرتب دستگاه هم می‌تواند تضمین کند که انتقال حرارت آن به خوبی صورت می‌گیرد و گرد و خاک باعث کاهش کیفیت اتصالات آن نمی‌شود. بدین ترتیب با تمیزکاری می‌توانید از آسیب‌های بعدی پیشگیری کنید.

پایان عمر پاوربانک

اشاره شد که اگر پاوربانک را هر روز شارژ کنید، معمولا بین ۱.۵ تا ۳ سال دوام خواهد آورد اما بر اساس عوامل بیان شده، عمر پاوربانک می‌تواند افزایش یا کاهش داشته باشد. این نشانه‌ها در یک پاوربانک از این حکایت دارند که عمر آن تمام شده است:

  • پاوربانک دیگر به طور کامل شارژ نمی‌شود.
  • شارژ پاوربانک در زمان کوتاهی تخلیه می‌شود.
  • پاوربانک در هنگام شارژ یا استفاده بسیار داغ می‌شود.
  • پاوربانک آسیب فیزیکی جدی دیده است.

بنابراین اگر هر یک از این نشانه‌ها را مشاهده کردید، بهتر است پاوربانک خود را دور بیندازید و یک پاوربانک تازه تهیه کنید چون استفاده از پاوربانک معیوب، نه تنها به دستگاه‌های شما آسیب می‌زند بلکه می‌تواند خطراتی مانند آتش‌سوزی و انفجار هم در پی داشته باشد.

 

امتیاز این مطلب
محسن دادار
نوشته شده توسط

محسن دادار

کارشناس سئو و تحلیل ارزهای دیجیتال ؛ علاقه مند به تکنولوژی و اخبار روز دنیای فناوری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گوگل فارکس آموزش تخصصی آمارکتس